Kytarový orchestr ZUŠ Jeseník

Ulice 28. října 873, 79001 Jeseník, www.ko.jesenik.com


 

Komorní sbor Kytarového orchestru

Komorní sbor Kytarového orchestru založil v roce 2016 pan učitel Mgr. Jiří Gíňa Svoboda. Gíňa je dlouholetým členem Kytarového orchestru a bývalým žákem své "hudební maminky" p. uč. Anny Beťákové, která vede pěvecký sbor Zvonky. Tradiční zvuk Kytarového orchestru ve spojení se sborovým zpěvem Zvonků je tedy minulostí. Ale nemusíte se bát, Komorní sbor se má čile k světu. Repertoár je velmi bohatý a zahrnuje lidové písně různých národů, muzikálové a populární písně. Obě tělesa již absolvovala společně nespočet koncertů a také zahraniční výjezd na Slovensko. Spojení kytar a zpěvu dodává oběma tělesům nový rozměr, proto je spolupráce stále úspěšná. Mezi společné skladby patří známé populární melodie (I Will Follow Him, Oh Happy Day, Only Time, atd.), písně klasické či koledy.

 

Tanečnice Kytarového orchestru

Pokusy nazkoušet některé skladby s tanečnicemi je starý již mnoho let. V minulosti jsme spolupracovali s tanečními školami a získávali mnohé cenné zkušenosti. A ejhle! Najednou se z několika kytaristek vyloupla skupinka děvčat, které zformovala hráčka druhé kytary Mgr. Renáta Dobiášová a máme tanečnice svoje! Renáta už nemá na nás moc času, pracuje totiž v Olomouci ale vedení ochotně a pohotově převzala Martina Kouřilová.  

 

 


Manuel Alonso

Manuel Alonso je španělský kytarista mexického původu, v současnosti žijící v Barceloně. Vystudoval Národní hudební akademii – obor klasická kytara. V roce 1998 se začal věnovat hudbě ve stylu flamenco pod vedením Rubena Diaze. Milovníci ohnivých rytmů ho mohli slyšet v Mexiku, Evropě a Středním východě nejen jako sólového hráče na kytaru, ale také jako interpreta flamenca, jazzu a národní mexické hudby. V roce 2010 poprvé zavítal do Jeseníku. Koncerty v jesenickém kostele Nanebevzetí Panny Marie a v Kongresovém sále sklidily velký ohlas. S Manuelem Alonsem se nesetkali jen posluchači zmíněných koncertů, ale také žáci naší Základní umělecké školy. Manuel Alonso si připravil pro učitele a zkušenější studenty workshop o španělské a flamencové hudbě. Společně si i zahráli a poznali v praxi, jak interpretuje tuto hudbu rodilý Mexičan. Manuel Alonso se do Jeseníku rád vrací, naposledy na jaře roku 2014 při příležitosti oslav 15 let Kytarového orchestru, kdy se kromě svého vystoupení připojil v několika skladbách k Kytarovému orchestru, v jedné skladbě dokonce na ukulele, na které hrál poprvé v životě.

 

Kytarový orchestr ZUŠ Václava Kálika Opava

Orchestr je našim „mladším bratříčkem“. Narodil se o celých 11 let později, totiž v roce 2009. A má se čile k světu. Jeho energická „maminka“ zakladatelka a dirigentka Lenka Lebedová nás o tom přesvědčuje. Poprvé jsme společně vystoupili v roce 2013 v Kongresovém sále Lázní Jeseník. V dalších letech jsme se dvakrát sešli v Opavě na festivalu „Kytarová smršť“ a v roce 2017 jsme si opět společně zahráli u nás v Lázních jeseník i v Opavě na dalším ročníku hudebního festivalu "Kytarová Smršť". Máme nacvičeno několik společných skladeb, takže na našich společných koncertech hraje dohormady skoro 70 muzikantů. 

 

 

 

Podporují nás

naše domovská ZUŠ

 

naše fotografka

 

 

náš tvůrce stránek

 

 

 

Město Jeseník

Zemědělské družstvo Jeseník

MUDr. Novotný

Stavitelství Knotek

Květinka Iris

 

Provozováno CMS / E-shop (c)2023 Czechproduct.cz s.r.o. | WebCare | Mapa webu | Cookies